# Carl is taking a math test. There are 10 questions which take 30 seconds each; 15 questions which ta

Discussion in 'Calculator Requests' started by math_celebrity, Feb 18, 2017.

Tags:

Carl is taking a math test. There are 10 questions which take 30 seconds each; 15 questions which take 40 seconds each; and 12 questions which take 2 minutes each. Carl pauses for 5 seconds between questions. In addition, he sharpens his pencil twice, which takes 20 seconds each time. The test begins promptly at 10:00 am. When Carl hands in his completed test, what time is it?

10 Questions:
• 30 seconds each x 10 questions = 5 minutes
• 10 pauses between questions x 5 seconds per question = 50 seconds
15 Questions
• 40 seconds each x 15 questions = 600 seconds, or 10 minutes
• 15 pauses between questions x 5 seconds per question = 75 seconds, or 1 minute, 15 seconds
12 Questions
• 2 minutes x 12 questions = 24 minutes
• 12 pauses x 5 seconds per question = 60 seconds, or 1 minute
2 Pencil Sharpenings
• 2 pencil sharpening x 20 seconds each = 40 seconds
Total Time
5 minutes, 50 seconds
11 minutes, 15 seconds
25 minutes
40 seconds
41 minutes and 105 seconds
But 105 seconds is 1 minute, 45 seconds.
So we have 41 minutes, 45 seconds
Therefore, it's 10:41